SÜPER ÖĞRENİCİ OLMAK İÇİN
SÜPER ÖĞRENİCİ OLMAK İÇİN
Yaz geldi. Yaz demek tatil demek, dinlenmek demek…
Tatil, öncesinde yaptığımız işe mola verip farklı türden beceriler kazanmak için fırsattır. Kimi boş boş yatmak uyumak olarak algılar, tatilde daha da tembelleşir.
Bir beceriyi öğrenme süreci herkeste farklı farklıdır. Eğer insan isterse teknik çalışmalarla öğrenme sürecini hızlandırabilir, azami hızla yeni bir tecrübeyi elde edebilir.
Nasıl mı?
Super Learner…
“Süper Öğrenici” İngilizce adıyla “Super Learner” olabilmek için bazı alışkanlıklarının olması gerekiyor.
Bunlardan bazılarını verelim.
Süper Öğreniciler, çok okurlar. Elon Musk günde bir iki kitap okuyor, Warren Buffet günde beş altı saatini okumaya ayırıyor, Bill Gates yılda 50 kitap okuyor.
Zamanında CEO’ların hayatını okuduğumda günlük okumalarını ihmal etmiyorlar. Özellikle sabahın erken saatlerinde 3-5 saatlerini okumaya ayırıyorlar. Sabahın erken saatleri olması herkesin uyuduğu ve telefon, mesaj, haber, uyaran, vs… her türlü meşguliyetin olmayışıdır.
Okumak, düşünme kabiliyetini geliştirir. Okuyacağımız eserleri özellikle düşünme becerilerine katkı sunan türde seçersek düşünme ve pratik kabiliyetimizi müthiş ivmelendirir.
Yaz ayları eğitim camiası için tatil demek…
Tatil demek, yan gelip yatmak, boş boş dinlenmek demek değildir. Tabii ki denize de gideceğiz, ormanları da gezeceğiz, farklı türden etkinlikler de yapacağız ancak tüm bu faaliyetlerin öncesine kitap okumayı da ilave etmeliyiz.
Herkes kendini çok iyi bilir, okuma saatlerini kendine göre düzenlemelisin. Ancak en iyi okumaları uyaranların en az hatta hiç olmadığı zamanlarda yaparsak okuduğumuz kitabın/yazının düşünme becerilerimiz üzerinde çok daha etkili olur.
Kitap okumak yaşadığımız hayatın kalitesini arttırmak için yapılır. Kitap okuyarak daha çok para kazanamayız belki ancak öngörülerimiz, analitik kabiliyetlerimiz, problem çözme yeteneğimiz artar. Sorunlarla baş edebilme eşiğimiz yukarı yönlü seyreder.
Sevgili öğreniciler, süper öğrenici olabilmenin ilk koşulu çok okumaktır.
Okuduğunuz kitapları mutlaka araştırarak alın ve okuyun. Kendi kütüphanenizi oluşturun, mümkün olduğu kadar şehir veya okul/üniversite kütüphanelerini sık kullanmaya gayret edin. Okurken her türlü uyarandan uzak durun.
Halk arasında yanlış bir diyalog vardır.
“Boş zamanlarında ne yaparsın? Cevap kitap okurum!”
Süper Öğrenici olmak istiyorsan hayatında yaptığın en dolu işin kitap okumak olmalıdır. Kitap okurken aynı zamanda anlayarak hızlı okuma çalışmaları yaparak bir kitabı en kısa sürede bitirirken hem zamandan kazanırız hem de öğrenme sürecini arttırırız.
Ha, diyeceksiniz ki süper öğrenici ne demek?
Öğrenme kabiliyetinin olabildiğince hızlı olması ve pratik kazanmasıdır. CeoTudent’te yer alan habere göre doğru tekniği kullanarak neredeyse herkes her şeyi öğrenebilir. Ancak okuyarak süper öğrenici olunabilir. Elon Musk, Warren Buffet, Bill Gates, vs. tüm başarılı süper öğreniciler hayatlarını zirvesinde olmalarına karşın okumayı azaltmayıp daha da arttırmışlardır. Paraysa para, zirveyse zirve hala neden okumaktadır bu insanlar? Çünkü düşünsel alem bir okyanus gibidir, ne kadar açılırsan beyin o kadar büyüyor, değişiyor ve yeni bağlantılar kazanıyor.
Gemi güvertedeyken güvendedir ancak geminin amacı geniş okyanuslara açılmak, keşifler/buluşlar yapmaktır.
Süper Öğreniciler, öğrenmeyi bir süreç olarak görürler.
Malcolm Gladwell, Outliers adlı kitabında 10 bin saat kuralından bahseder. Bir beceride yetkinleşmek, ustalaşmak istiyorsan 10 bin saat o konuda zaman harcaman gereklidir, der.
Doğrudur, fakat süper öğreniciler normal insanlara göre daha hızlı ve çabuk adaptasyon sağlarlar. Süper öğrenici olmak için de 1. Maddeyi tekrar okumanız ya da hatırlamanız gerekiyor.
Büyüme zihniyetini benimserler.
İki günü eşit olan zarardadır diye Hadis-i Şerif vardır.
Zeka, yetenek ve performansı arttırabilmek için istikrarlı bir öğrenme sürecinde ilerlemek gerekmektedir.
Süper öğreniciler başkalarına bildiklerini öğretirler.
Başkalarına bir konu hakkında bilgi aktarmak için o bilgi hakkında beceri kazanmanız gerekir. Mesela araç kullanmayı bilmeyen biri araç kullanmayı bilmeyen birine yardımcı olabilir mi? Araç kullanmayı beceri haline getirebilen biri hiç kullanmayı bilmeyen birine öğretebilir. Süper öğreniciler hızlı öğrendikleri bilgi/becerileri başkalarına aktarır. Öğrenilen bilginin daha da pekişmesini sağlar, bu.
Richard Feynman bilgiyi öğrenmenin, işlemenin, tutmanın ve hatırlamanın en iyi yolu %50 öğrenmek, %50 paylaşmaktır, der. Bilgiyi aktarabiliyorsanız öğrenmişsiniz demektir.
Etkili öğreniciler beyinlerine özen gösterirler.
Beyin sağlığına özen göstermek, gerekli vitamin/protein almak ve aşınma ve yıpranmaya bağlı oksidatif stresle mücadele etmek sağlıklı bir zihinsel gelişim için oldukça önemlidir.
Sık sık kısa molalar verirler.
Leonardo Cohen, “Herkes yeni bir şey öğrenirken ‘pratik yap, pratik yap, uygula’ sisteminin gerekli olduğunu düşünüyor. Bunun yerine sıklıkla dinlenmenin, belki de bahsedilen sistem kadar kritik olduğunu gördük” diyor.
Kaliteli ve sık molalar zihnin bilgileri sindirip kalıcı hale getirmesine yardımcı olacaktır. Okullarda 40 dakikalık ders sürelerinin ortalama etkili bir öğrenme süresi olduğunu söyleyebiliriz. Bir bilgiyi öğrenip zihinde kalıcı hale getirmek için 30 dakikada az süre yetersiz, 50 dakikadan fazlası ağır gelir.
Süper öğrenici olabilmek için hiç şüphesiz bir hedef belirlenmelidir. Zira hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. Günümüzü, tatilimizi okuma öncelikli tasarlamalı, okuyacağımız kitapları hedeflerimize yardımcı türde seçmeli, teoriği pratiğe dönüştürmek için planlamalar yapmalıyız.
Eğer yaşamaktaki amacımız ölmek değilse!
www.linkedin.com/in/bestamibozkurt
www.twitter.com/bestamibozkurt
BESTAMİ BOZKURT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.