TÜİK'in verileri tutmadı! İTO ve AA Finans'ın enflasyonu çok farklı

TÜİK'in verileri tutmadı! İTO ve AA Finans'ın enflasyonu çok farklı

TÜİK'in enflasyon tahmini yıllardır İTO tahminleri ile uyumlu ilerlerken bu kez tutmadı. Ünlü ekonomistler bir bir tepki gösterdi.

Bir dönem enflasyon sepetine pinpon topu koyan TÜİK yine verileri doğru yansıtmıyor. Öyle ki vatandaş enflasyon kamburunu her geçen gün daha fazla hissediyor.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) aylık yüzde 4,09, yıllık yüzde 99,1 seviyesinde hesapladığı temmuz enflasyonunu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yüzde 79,6 olarak açıkladı. TÜİK enflasyonunun, AA Finans'ın anketinde çıkan yüzde 81,42'inin dahi gerisinde kalması dikkat çekti.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski Merkez Bankası başekonomisti Hakan Kara, TÜİK enflasyonu ile İTO İstanbul enflasyonunun tarihsel olarak birlikte hareket ettiğine dikkat çekerek, "Son dört ayda 19,5 puana ulaşan fark dikkat çekici" dedi.

TÜRKİYE DAHA DA FAKİRLEŞTİ

Ayrıca bir başka Ekonomist İris Cibre de, yıllık enflasyonu ENAG'ın yüzde 176, İTO'nun yüzde 99, TÜİK'in ise yüzde 79,6 olarak hesapladığına işaret ederek, "TÜİK iyi ki artık kalem fiyatlarını ve bölgesel enflasyonu açıklamıyor, mazallah 3 haneliye çıkabilirdi enflasyon... Artık tüm ülke daha da fakir ve bunun tek nedeni ekonomi yönetiminin aldığı kararlar" değerlendirmesinde bulundu.

2003'TEKİ 100 TL'NİN DEĞERİ BUGÜN 9 TL

Finans uzmanı Murat Kubilay ise TÜİK verilerine göre 19 yıllık enflasyonun yüzde 987'ye ulaştığını belirterek, 1 Ocak 2003'teki 100 TL'nin bugünkü değerinin 9 TL'ye düştüğünü vurguladı.

HANGİSİ DOĞRU ACABA?"

Ekonomist Selçuk Geçer'de sosyal medya hesabından "TÜİK enflasyonu yüzde 79,6 ENAG enflasyonu yüzde 176,04 VATANDAŞ enflasyonu ise yüzde 300 Hangisi doğru acaba ?" diye sordu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler