Türkiye Rusya-Ukrayna Savaşında Nerede Duruyor?
Rusya'nın Türkiye'nin çıkarları üzerindeki aşırı etkisi, Ankara'nın Ukrayna'daki savaşta bir orta yola saptığı anlamına geliyor.
Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline nasıl tepki verdi?
Türk hükümeti, Rus işgalini bir “savaş” olarak belirlemiş ve 1936 Montrö Sözleşmesi uyarınca, Karadeniz'e açılan İstanbul Boğazı'nı savaş gemilerine kapatma hakkı vermiştir. Bu eylem herhangi bir donanma gemisi için geçerli olsa da, Moskova'nın halihazırda sahip olduğu ateş gücünü güçlendirmeye çalışması durumunda açıkça Rusya'nın filosunu hedef alıyor. Türkiye'nin kararı en azından Ukrayna'yı destekleyen önemli bir sembolik karardır.
Türkiye'nin tepkisinin arkasında ne var?
Uzmanlarımızdan Daha Fazlası
Charles A. Kupchan
Putin'in Ukrayna ile Savaşı Neden Bir Yanlış Hesaptır?
Thomas Graham
Rusya, Ukrayna ile Daha Geniş Bir Savaş mı Başlattı?
Stephen Sestanoviç
Rusya-Ukrayna Krizi: Biden'ın Tepkisi Üzerine Bir Puan Kartı
Boğaz'daki savaş gemileri üzerindeki kısıtlamalara rağmen, Türkiye'nin -İsrail dahil diğer ülkeler gibi- stratejik olarak savunulabilir ama ahlaki olarak sorgulanabilir bir orta yol aradığı açık görünüyor. Türkiye, Rusya'yı kınayan bir BM Genel Kurulu kararına oy vermesine rağmen, Rusya'ya yaptırım uygulamadı veya hava sahasını Rus uçaklarına kapatmadı. Bazı gözlemciler, Türk politikası ile Avrupa Birliği (AB) ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) kesin Ukrayna yanlısı yaklaşımları arasındaki farkları vurgulayarak, Ankara'nın her iki yöne de sahip olmaya çalıştığını -retorik olarak kararlılığını koruduğunu ima etti. Ukrayna'nın bağımsızlığı ve Rusya'ya doğru eğilirken çatışmaya arabuluculuk teklifinde bulunma. Özellikle S-400 olarak bilinen Rus yapımı hava savunma sisteminin satın alınmasından sonra bunun bir mantığı var.
Ancak bu, Türkiye'nin çıkarlarının kritik alanlarda, en önemlisi Suriye'de Rusya ile iç içe olduğunun kabul edilmesinden daha az eğimlidir. Türkiye orada bir Kürt devletinin ortaya çıkmasını engellemek ve ABD ile Türkiye'nin terör örgütü olarak tanımladığı Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) bağlı bir grup olan Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerindeki baskıyı sürdürmek istiyor. Bu hedeflere ulaşmak için, Moskova Suriye'deki en önemli dış aktör olduğundan ve bu nedenle Türkiye'nin buradaki askeri operasyonlarını karmaşıklaştırabileceğinden ve diplomatik çabalarını boşa çıkarabileceğinden, Türk yetkililerin Rus hassasiyetlerini dikkate almaları gerekiyor.
Rusya, Türkiye'nin daha geniş dış politika stratejisine nasıl uyuyor?
Bu Hafta Dünya
CFR'den haftanın en büyük dış politika haberleriyle ilgili en son haberlerin haftalık özeti, özetler, görüşler ve açıklayıcılar. Her Cuma.
E
Tüm haber bültenlerini görüntüleyin >
Son yıllarda Türkiye, en iyi dış politika bağımsızlığı olarak tanımlanabilecek olanın peşinden gitti. Akdeniz, Orta Doğu ve Kafkasya'da önemli bir güç olarak Ankara, zaman zaman NATO müttefikleriyle çatışan çok yönlü bir dış politika aradı. Örneğin 2017 yılında Türkiye S-400 almaya karar verdi. Bu adım, Ankara ile Moskova arasında ekonomik bağları iyileştirmeye yönelik hamleleri ve diplomatik ve hatta askeri ilişkileri derinleştirmeye yönelik tartışmaları içeren büyüyen bir diyalogla aynı zamana denk geldi.
Aynı zamanda, Türkiye ve Rusya kendilerini Suriye, Libya ve Ermenistan ile Azerbaycan'ın üzerinde yakın zamanda savaştıkları bir bölge olan Dağlık Karabağ da dahil olmak üzere büyük bölgesel çatışmaların zıt uçlarında buldular. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu mekanlarda farklı tarafları desteklerken bile diyaloğu sürdürdüler.
Peki ya Ukrayna?
Türkiye genel olarak Ukrayna'nın bağımsızlığını ve ülkenin toprak bütünlüğünü desteklemiştir. Erdoğan, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesini kınadı ve Rus yönetimi altında acı çeken Kırım Tatarları (bir Türk etnik grubu) adına savundu. Türkiye, Rusya'nın en son işgalinden önce Ukrayna'ya silahlı insansız hava araçları sattı, ancak bazı raporlar sadece on iki ila yirmi kadar teslim edildiğini gösteriyor. Yine de, hangi sayıda olursa olsun, Türk Bayraktar TB2 insansız hava araçları öldürücüdür ve Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ'da büyük etki için konuşlandırılmıştır.
Bu savaşın Türkiye'nin bölgedeki çıkarlarını nasıl etkilemesi muhtemel?
Türkiye, hem Rusya hem de Ukrayna ile ticari ve ticari ilişkilerini genişletmeye çalışmıştır. Aynı zamanda Rus turistler için bir destinasyon ve bir petrol ve gaz ithalatçısı. Bu savaşın bu bağları etkilediği ve enerji fiyatlarını yükselttiği ölçüde, halihazırda yüzde 50'nin üzerinde enflasyon yaşayan Türkiye ekonomisi bunun yansımalarını hissedecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.