Türkiye'de İletişim Biliminin Kurucularından Prof. Dr. Oya Tokgöz Mesleki Serüvenini Anlattı
Türkiye'de yüzlerce basın mensubu yetiştiren Prof. Dr. Oya Tokgöz, 40 yılı aşan meslek yaşamıyla iletişim bilimine hizmete devam ediyor
Türkiye'de iletişim biliminin kurucularından Prof. Dr. Tokgöz, AA muhabirine mesleki serüvenini anlattı.
Ankara'da 1941'de doğan Tokgöz, doktor babasının Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığında kuduz ve verem aşıları ürettiğini, annesinin ise Ankara Kız Lisesinde uzun yıllar öğretmenlik yaptığını söyledi.
İlkokuldan lise sona kadar eğitimini Ankara Kolejinde sürdürdüğünü ifade eden Tokgöz, meslek seçimine dair şu bilgileri verdi:
"ODTÜ yeni açılmıştı. Liseden sonra bütün arkadaşlarım ODTÜ'nün sınavlarına girdi, ben de orayı tercih ettim. Kimya mühendisi olmak istiyordum. Başarılı bir öğrenci olmama rağmen o dönem beni büyüten anneannemin vefatına denk geldiği için sınavda başarı olmadım. Daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin (SBF) sınavına girdim ve sınavı üçüncülükle kazandım. Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 4 yılda mezun oldum. O dönem TRT yeni kuruluyordu, orada haber merkezinde çalışmaya başladım. Habercilik orada kanıma girdi."
"TRT'deki yıllarımı da sayarsanız 43 yıl çalıştım"
UNESCO bursuyla ABD'deki Boston Üniversitesinde yüksek lisans yaptığını belirten Oya Tokgöz, şunları kaydetti:
"Yüksek lisansın ardından, 1970'te SBF'de doktoramı bitirdim. O zamanki adı Basın Yayın Yüksekokulu olan İletişim Fakültesinde çalışmaya başladım. Dönemin hocaları olarak iletişim ve televizyonculuk terminolojisinin gelişimine katkı sağladık, bugünkü derslerin müfredatını oluşturduk. 1978'de doçent, 1985'te profesör oldum. 1988'de Basın Yayın Yüksekokulunun müdürü olarak atandım. 1969'dan 2008'e kadar Ankara Üniversitesinde, TRT'deki yıllarımı da sayarsanız yaklaşık 43 yıl çalıştım."
"Öğrencilerimin sevgisinden çok memnunum"
Prof. Dr. Tokgöz, emekli olmasına karşın doktora öğrencilerine her sömestir bir ders vermeye devam ettiğini belirterek, "Hocalığa devam ediyorum. Bu benim için bir eğlence. Çocuklarla birlikte olmaktan mutlu oluyorum. Bu seneki grup çok iyi, hepsi iletişim fakültesi mezunu. Öğrenciler iletişimli olunca verdiğiniz dersler daha kolay okutulabiliyor." dedi.
"Temel Gazetecilik" kitabının gazetecilik bölümü öğrencileri için en temel kaynak olduğunu vurgulayan Tokgöz, şunları söyledi:
"8 kitap yazdım. Bunlardan üçü akademik çalışmalarım. Son olarak 'Bir İletişim Duayeninin Anıları' kitabım yayımlandı. 'Temel Gazetecilik' kitabım 15. baskısını yaptı. Binlerce öğrenci yetiştirdim. Aralarında Türk basınının çok önemli isimleri de var. Öğrencilerimin sevgisi ve ilgisinden çok memnunum."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.