Türkmen Zanaatkar, Yarım Asırdan Uzun Süredir Osmanlı Fesi Ve Çeşitli Şapkalar Üretiyor
Irak’ın Erbil kentinde yaşayan 70 yaşındaki Türkmen terzi Halil Hayyat, yarım asırdan uzun süredir Osmanlı ve Irak’ın eski dönemlerinde kullanılan külah, fes ve şapkalar üretiyor
Erbil’deki Osmanlı yadigarı Kayseri Çarşısı'nda yıllardır terzilik yapan Türkmenler, mesleklerini nesillerdir yaşatıyor.
Çarşıdaki dükkanında 60 yıldır Irak’ın tarihi sembollerinden külahları diken terzi Hayyat da bu zanaatkarlardan biri.
Çeşitli tarihi dönemlere ait şapka ve külahlar dikiyor
Hayyat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yaşından itibaren bu işle uğraştığını belirterek, Irak Krallığı döneminden kalma sidar çeşidi külahları dikmeye devam ettiğini, Cumhuriyet döneminde kullanılan askeri külahları da yaptığını ifade etti.
Osmanlı döneminde kullanılan fesin de en çok üretim yaptığı ürünler arasında yer aldığını vurgulayan Hayyat, "Bazen Türkçe eğitimi veren yerler gelip fes istiyorlar. Onlara fes dikiyorum." dedi.
Türkiye ve Avrupa’dan da müşterileri var
Dükkanında ürettiği çeşitli külah ve şapkaları müşterilerine sunan Hayyat, aynı zamanda askeri ve diğer kurumları temsil eden nişaneleri de ürünlerinde kullanıyor.
Hayyat, "Sidar, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi gibi bilinen tasarımların yanı sıra kendim de bir tasarım ortaya çıkararak dikiyorum." diye konuştu.
Erbil ve Irak’tan müşterileri olduğunu belirten Hayyat, Türkiye, İngiltere ve Avrupa’nın çeşitli noktalarından da özellikle fes ve sidar almak için yanına gelenler olduğunu dile getirdi.
Hayyat, birçok terzi gibi mesleğinin inceliklerini gelecek nesillere aktardığına işaret ederek, "Oğlum da benim izimden gidiyor. Ancak külahtan çok elbise dikimine yöneldi." ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.