Doğa katliamı için koronayı fırsat bildiler: 3 ayda 537 projeyi sessiz sedasız geçirdiler
Korona virüs ile mücadele süresince Kanal İstanbul için yapılan maskeli ihale ve Salda Gölü kumsalına iş makinelerinin girmesi tartışmalara neden olurken, 58 projeye ÇED olumlu, 479 projeye de ÇED gerekmediği yönünde onay verildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 5 Haziran Çevre Günü dolayısıyla partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında koron virüs ile mücadelenin başladığı 13 Mart tan itibaren 31 Mayıs’a kadar 537 projenin onaylandığına dikkat çekti.
Dünyanın korona virüs ile boğuştuğu bu süreçte Kanal İstanbul’un ilk ihalesinin salgına rağmen maskelerle gerçekleştirilmesi ve doğa harikası Salda Gölü üzerindeki imar tartışmaları tepkilere neden olmuştu.
Gülizar Biçer Karaca, bu iki olay kadar ses getirmeyen ancak doğal güzelliği tehlike altına sokan 58 projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verildiğini, 479 projenin ise valiliklerce ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiği belirtti.
Karaca, düzenlediği basın toplantısında salgın sürecinde vatandaşlara 'Evde kal' çağrısı yapılırken Kanal İstanbul için ihale yapıldığını, doğal sit alanlarının beton ormanlarına dönüştürecek yönetmelik değişiklikleri yapıldığını, Salda Gölü'ne kepçe ve kamyonların girdiğini, Kirazlıyayla Köyü'nde köylülerin karşı çıkmasına rağmen tesis yapılmak istendiğine dikkat çekti.
CHP'li Karaca Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Köyü'ne yapılmak istenen termik santral projesinin ÇED raporunun bölge sakinlerinin mücadelesi sonucunda ilgili firmaya iade edildiğini de açıkladı.
Karaca, doğa hakları ihlallerinin son bulması için bir an önce Paris İklim Anlaşması'nın TBMM’ye getirerek onaylanmasının, Su Kanunu'nun, İklim Yasası'nın ve Hayvan Hakları Yasası'nın TBMM'ye getirilerek yasalaştırılması gerektiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.