El Yapımı Antenle 32 Bin Işık Yılı Uzaktaki Magnetarı Keşfetti
Samanyolu'ndaki gizemli ve hızlı radyo dalgası patlamasının kaynağını belirlemek için metalden yapılmış bir ekipman kullanıyor!
Samanyolu'ndaki gizemli ve hızlı radyo dalgası patlamasının kaynağını belirlemek için metalden yapılmış bir ekipman kullanıyor!
Gökbilimcilerin Samanyolu'ndaki garip bir yıldıza giden gizemli ve hızlı bir radyo dalgası patlamasının kaynağını bulmalarına kullandıkları ekipman yardımcı oldu.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ve Üniversitesi gökbilimcileri, yoğun enerji patlamasının kaynağı olarak Dünya'dan 32.000 ışık yılı uzaklıkta bir magnetar (Işıma enerjisini sahip olduğu muazzam manyetik alanından sağlayan bir çeşit nötron yıldızıdır.) belirlediler.
Bilim adamları bu sinyalleri yaklaşık 13 yıldır biliyorlar ve bunların galaksimizin dışından geldiğini gördüler fakat kaynağı belirlenen ilk sinyallerden biri bu oldu.
İlk olarak Nisan ayında normalden çok daha zayıf bir patlama iki farklı teleskopla tespit edildi. 20 milyon dolarlık bir Kanada gözlemevi ve bir öğrencinin tenekelerle bir metal borudan bir araya getirilmiş el yapımı anteni sayesinde bu sonuca ulaşıldı.
Gökbilimciler hızlı radyo dalgası patlamalarının yalnızca bir saniyenin çok altında sürdüğü ve daha önce yalnızca uzak galaksilerde gerçekleştiğini, genellikle tek seferlik patlamalar olduğu için kaynaklarını izlemenin çok zor olduğunu belirttiler.
Gökbilimciler, bu 'yerel' patlamayı yoğun bir manyetik alana sahip ölü bir yıldız olan magnetar'a bağladılar.
Magnetarlar inanılmaz derecede yoğun nötron yıldızlarıdır ve Güneş'imizin 1,5 katı kütleye ve 59 km² bir alana sıkışmıştır.
Araştırmanın bir parçası olmayan California Teknoloji Enstitüsü'nden gökbilimci Casey Law, bu magnetarların etrafındaki manyetik alanın, 'yakındaki herhangi bir atomun parçalanması ve temel fiziğin tuhaf yönlerinin görülebilmesi için' güçlü veri oluşturduğunu söyledi.
"BEŞ YILDA BİR OLABİLİR"
Samanyolu'nun dışında sık görülen bir olay olsa da gökbilimcilerin bu patlamaların galaksimizde ne sıklıkla meydana geldiği konusunda hiçbir fikri yok.
Gökbilimci, "Bu beş yılda bir olabilir veya her yıl birkaç defa tekrarlayabilir" diye açıkladı.
Çalışmanın bir parçası olmayan Cornell Üniversitesi Shami Chatterjee'ye göre galaksimizde bu magnetarlardan belki bir düzine kadar var.
Bunun nedeni muhtemelen çok genç yıldızlar olmaları ve Samanyolu'nun diğer daha uzak galaksiler kadar düzenli yıldız patlamaları ile aynı olmamasıdır.
Bochenek, bir saniyeden daha kısa bir sürede gerçekleşen bu patlama, güneşimizin bir ayda ürettiği aynı miktarda enerji içeriyordu ve yine de bu, galaksimizin dışından tespit edilen radyo dalgası patlamalarından çok daha zayıf.
Gökbilimciler, bu radyo dalgası patlamalarının bizim için tehlikeli olmadığını, galaksimizin dışından gelenler için bile tehlikeli olmadığını söyledi.
Bilim adamları, bunların galaksimizin dışında günde 1000 defadan fazla gerçekleşebilecek kadar sık ??oluştuğunu belirtiyorlar. Samanyolu'nun dışında sık görülen bir olay olsa da gökbilimcilerin bu patlamaların galaksimizde ne sıklıkla meydana geldiği konusunda hiçbir fikri yok.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.