Mini Kasko ve Dar Kasko Arasındaki Farklar

Mini Kasko ve Dar Kasko Arasındaki Farklar

Sigorta şirketleri, müşterilerine bütçe dostu seçenekler sunmak amacıyla farklı içeriklere sahip kasko paketleri hazırlar. Mini kasko, bu amaç doğrultusunda araç sahiplerinin tercihine sunulan ürünler arasındadır.

Sigorta şirketleri, müşterilerine bütçe dostu seçenekler sunmak amacıyla farklı içeriklere sahip kasko paketleri hazırlar. Mini kasko, bu amaç doğrultusunda araç sahiplerinin tercihine sunulan ürünler arasındadır. Ancak ürünün dar kasko ismiyle de anılması, sigorta yaptırmak isteyen kişilerde kafa karışıklığına yol açabilmektedir. Oysa her ikisi de aynı ürün için kullanılan farklı isimlerdir.

Mini Kasko Neleri Kapsar?

Mini (dar) kasko, araçlarda meydana gelen küçük boyutlu hasarların sigorta şirketi tarafından üstlenilmesi için hazırlanan bir üründür. Dolayısıyla teminat kapsamları limitlidir. Mini kasko teminatları, sigorta şirketi bazında değişiklik gösterse de çoğunlukla boyasız araç kaportası onarımı, döşeme tamiri, göçük kurtarma, leke çıkartma gibi küçük onarımları kapsar. Yani bu kasko türü, araçta farklı nedenlerle meydana gelen kozmetik sorunların poliçe dâhilinde giderilmesini mümkün kılar.

Dar kasko, içerdiği teminatlar nedeniyle genelde yoğun trafikte uzun süre araç kullanan sürücüler tarafından tercih edilir. Standart kasko paketleriyle beraber kullanımı sık karşılaşılan bir uygulamadır. Boyada ya da çamurlukta oluşan hafif çizikler de dâhil olmak üzere küçük hasarlarda devreye girmesi sayesinde aracın hasarsızlık oranı bozulmamış olur ve araç sahipleri bir sonraki yenileme döneminde avantajlı fiyatlarla kasko poliçelerini devam ettirebilme olanağına kavuşur.

Mini Kaskonun Avantajları Nelerdir?

Mini kasko, düşük prim tutarları ile sahip olunabilecek sigortacılık ürünlerindendir. Kısıtlı bütçeyle araçlarını güvence altına almak isteyenler için en uygun kasko seçeneği olarak ön plana çıkar. Araç sahibinin ihtiyaçlarına uygun olarak paket içeriğinin özelleştirilebilmesi bu sigorta türünün avantajını artırır. Standart kaskolarda bulunan paket içeriğinde yer alan ve kullanılmayan teminatlar için ödeme yapma zorunluluğu bu sigortacılık ürününde geçerli değildir.

Dar kaskonun özelleştirilebilme özelliğinden faydalanılarak birçok farklı teminat poliçeye dâhil edilebilir. Düşük prim tutarları karşılığında poliçeye eklenebilen mini tamir servisi ve acil sağlık hizmetleri gibi ek teminatlar, dar kaskonun kişinin ihtiyaçlarına yönelik şekillendirilmesini sağlar. Mini tamir servisi, araçta oluşan küçük hasarların anlaşmalı servislerde onarımını mümkün kılar. Üstelik sigorta şirketi tarafından üstlenilen işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için herhangi bir evrak talebinde bulunulmaz. Dolayısıyla birkaç güne yayılabilen provizyon sürecinin yarattığı zaman kaybı ortadan kalkar.

Acil sağlık hizmeti ise kaza sonucu meydana gelen yaralanmalarda 24 saat boyunca tıbbi danışmanlık alınabilmesini sağlar. Acil sağlık teminatı, kaza sonrasında anlaşmalı kurumlarda gerçekleştirilen yatarak tedavi kapsamındaki tüm işlemleri kapsar. Kaza yerinden sağlık kurumuna nakil de bu teminata dâhildir. Nakil, tedavi ve tetkik süreçlerinden dolayı oluşan giderler, poliçe dâhilinde sigorta şirketince üstlenilir.

Dar Kaskonun Dezavantajları Nelerdir?

Mini kasko, küçük hasarların karşılanmasına yönelik bir üründür. Dolayısıyla teminatlarının sayısı ve kapsamı son derece kısıtlıdır. Ancak özelleştirilebilme esnekliği ve düşük prim tutarı nedeniyle özellikle kısıtlı bütçeye sahip araç sahipleri için ideal kasko seçeneği olma özelliği taşır. Buna karşılık teminat dışı kalan hasarlara yönelik herhangi bir güvence sağlamaz. Örneğin; yalnızca dar kasko yaptıran araç sahiplerinin kaza sonucu parça değişimi gibi durumlarda tüm masrafı kendilerinin üstlenmeleri gerekir.

Maddi yönden ağır kayıplara yol açabilecek riskleri güvence altına almak için dar kaskonun yanı sıra tam ya da genişletilmiş paketlere yönelmek gerekir. Tam kasko paketleri; çalınma, yanma, başka bir araca çarpma, seyir ya da park halindeyken bir cismin araca çarpması ve başkalarının araca zarar vermesi durumlarında devreye girer. Daha kapsamlı güvence elde etmek için genişletilmiş kasko paketi tercih edilebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler